Son yıllarda her şeyin genetiği ile öyle oynandı ki korkumuzdan sağlıklı alışveriş dahi yapamıyoruz. Kare Karpuzlar Üçgen Domatesler Sıkıştırılmış meyve ve sebzeler derken Şimdi de Mavi Yumurta Son dönemin popüler başlıkları arasında yer alıyor.
Ancak durun !!! Bu Çok ilginç Genetik ile oynama kesinlikle yok üstelik yurdum İnsanı İnegöl ilçesi Şiphali Mahallesi’nde tavuk çiftliği bulunan Kadir Kılıç tarafından üretiliyor. Evet evet yanlış duymadınız bu tarz haberleri hep yurt dışından almaya öyle alışığız ki garipsememiz doğal ilk duyup araştırmaya karar verdiğimde bende şaşkındım.
Yumurtalar mavinin açık tonlarına hakim ve yumurtlayan tavuğa özgü Amerika da 4 Dolar civarında satışa sunulan yumurtalar ülkemizde 10 Tl den rağbet görüyor. Astım ve Karaciğer rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenen yumurtalar çevre halkın gözdesi. Ancak Talebe karşılık veremeyiz diyen çiftçi Kadir Kılıç Türkiye de bu Tavuklardan 5000 Tane bile yok yıl sonuna kadar 1000 tavuk hedefimiz ancak o şekilde talebi karşılayabiliriz diye soruları yanıtladı.
Yumurtanın Kolestrol için faydalı olduğunu da vurgulayan çiftçi Amerika da bunun ile ilgili araştırmalar sürüyor net bir bilgi elimizde yok dedi. Yapılan çoğu araştırmada yanlış algı oluşturulduğu da iddiası atılıyor aslında örneğin son yapılan araştırmalarda Yumurtanın tavuğun yumurta kanalında yaklaşık 26 saatte oluştuğu. Kanalın başında tüm tavuk türlerinde yumurtalar renksiz ve aynı renkte olduğu. Kabuk son 20 saatte oluştuğu ve kabuğa rengini veren renk maddeleri bu sürede kabuğa geçtiği ve kabuk rengi de böylelikle meydana geldiği Ancak bu renk maddeleri asla kabuk altına geçmediği. Dolayısı ile tüm yumurtaların ana yapısı birbirinden farklı olmadığı açıklandı.
Cins Olan Tavukların bu şekilde yumurtlaması da olağan öyleyse peki bu tavukların geni nereye dayanıyor kısaca bu konuya da bir açıklık getirelim Tavukların atası ; Araucanas, Güney Amerika tavuğu olarak biliniyor Kılıç ; Bu tavuklar kuyruksuz oluyor. 1970’li yıllarda Amerikalılar tarafından kendi ülkelerinde başka bir horozla çiftleşmesi sonucunda, soğuğa dayanıklı bir ırk olan, Amircana meydana gelmiştir Herhangi bir genetik oynama değil kısacası bu tavuklar. Aslında bu tavukları atası olan Araucanas tam yeşil yumurtlar, mavi tonlarda yumurtlamaz. Ama bu gelişen ırk mavi tonlarında yumurtluyor ve kuyruklu” dedi.
Dediğimiz gibi Irk ile alakalı kesinlikle genetik oynama olmadığını vurguluyor Kadir Kılıç. Kılıç, yaklaşık 4 yıldan beridir tavuk çiftliği bulunduğunu ve üreticilik yaptığını da söylüyor. Bir merak ve hobi olsun diye bunun üzerine yola çıkan ve kendi çiftliiğini kuran çiftçi Araucanas cinsi tavukları beslemeye başladığını ifade eden genç girşimci, önümüzdeki yıllarda bu cins tavukların adetlerini yükselteceğini ifade etti.
Ülkemizde bu tarz yatırımcı ve girişimcilere ihtiyaç büyük değişik yatırımlar gelecek vaad eden işleri duydukça biz gençlerde heyecanlanıyoruz ve yolumuz açılıyor. Bu Güzel haberleri araştırıp sizlere ulaştırmak ta ayrı keyif doğrusu.
Tadına Bakmadık ancak hafta sonu kaçamağı için arabalara atlayıp İstanbuldan 2 saatlik yola çıkmaya ve bu yumurtaları görmeye değer diye düşünüyoruz. Vitaminli ve özel oldukları kesin şuan daha ne işe yaradıkları kesin bilinmese de sahip oldukları renk için bile denemeye değer.
Bursa ve İnegöl Yolu Üzerinde Kime Sorsanız Mavi Yumurtanın adresini size verecektir. Hem Bursa’nın tarihi güzelliklerini göre geze keyif yapmış hemde yeniliklere şahitlik etmiş olursunuz.
Kısa bir tatil size neler kazandırdı gördünüz değil mi? Turizm gezisini kendi Ülkemde yapınca bayılıyorum size de tavsiye ederim 🙂