Muhteşem Cennet Kekova

kekova
kekova

Kekova Adası’nın batı ucundaki ’Dolichiste Antik Kenti’ ile kuzeyindeki ’Batık Kent’in karada ve denizdeki tarihi araştırılmaktadır. Konya Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sualtı Arkeolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Erdoğan Aslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan sualtı arkeoloğu Kenan Beşaltı ve üç arkeoloji öğrencisinin yer aldığı 5 kişilik ekip, iki antik kentte çalışma yürütmeye başlıyor.

​Kekova Adası’ndaki iki yerleşim biriminden biri olan Batık Kent, 700 metre uzunluğunda. Antik kentte 3-4 kata varan, teras biçiminde Roma ve Bizans yapıları yer alıyor. Kekova Adası’ndaki ikinci yerleşim alanı, adanın batısındaki Tersane Koyu’nda yer alan Dolichiste Antik Kenti. Bu antik kentte tespit edilen Helenistik Dönem’e ait bir kule, liman ve liman yapıları bulunuyor. Antik kentte üç büyük kilise ve iki şapel yer alıyor.

Çalışma Grubu Başkanı Dr. Erdoğan Aslan, çalışmaların sonucuna vararak  ve Tersane Koyu’nda devam ettiklerini belirterek, “Buradaki yerleşimin, kentin planlarını çıkarıyoruz. Diğer taraftan eş zamanlı, su altı ekibi olarak buranın limanında ve çevresinde su altı araştırmaları yapmaktayız diye belirtti

Burada Hristiyanlık dönemi çoğunlukta olmak üzere, Helenistik Dönem’den başlayan bir yapılaşma söz konusudur. Şu anda yaklaşık 150-200 kadar konut, işlik, sarnıç, kent dokusu tespit etmiş bulunmaktayız” diye konuştu.

​Kekova Adası’nın doğusundaki bölgede 13-20 metre derinlikte, M.Ö. 3’üncü yüzyıldan kalma Rodos tipi amforalar belirlediklerini aktaran Dr. Erdoğan Aslan, “Ayrıca M.S. 5-6’ncı yüzyıldan kalma çok sayıda Bizans amforası tespit ettik. Bu amforalara göre, Rodos’tan kalkan ve Myra’ya gelen bir geminin burada battığını tahmin ediyoruz” dedi.

Sizlerde bu tarihi cenneti yakından görmek unutulmaz anlar biriktirmek istiyorsanız Kekova Koçlar pansiyondan yerinizi ayırtın huzurun keyfine varın.