Günümüzde sıkça rastladığımız her iki taraf içinde olumsuzluklar üzerine kurulmuş bir yuvanın tüm çabalara rağmen kurtarılamaması sonucu çiftler boşanma sürecini başlatmakta. Mutluluğun bozulduğu saygı veya sevginin bir şekilde tükendiği ve karşılıklı anlaşmazlık yaşandığı durumlarda anlaşmalı olarak boşanmak mümkün.
Bu karar tek taraflı ise aşamalar biraz daha yorucu ve yıpratıcı daha doğrusu boşanmanın genel anlamda her alanının sıkıcı olduğu konusunda herkes hem fikirdir sanırım. Hele ki ortada bir çocuk varsa bu süreçte en çok zarar gören kesim onlardır. Ebeveynler aile olmaktan çıkmış ve aynı çatı altında sürekli tartışma ve fiziksel veya psikolojik şiddet içindeler ise çiftlerin ilk alacakları karar boşanma değil şimdiki standartlarda gayet kolay ulaşabileceğiniz Aile terapistleri olmalarıdır bu kişiler süreci en iyi ve en hızlı şekilde değerlendirip sizleri yaşadığınız olumsuzluklar ile dinleyerek çözüme ulaştırmaya çalışıyor bu şekilde evliliğini kurtaran yüzlerce çift mevcut tabi aranızda hala koparılmayan bir bağ var ise.
Bu süreç eski dönemlerde aylarca sürebiliyordu mahkemeler dava günleri ertelemeler şuanki prosedürlerde de anlaşma boşanma ise dava günü hemen veriliyor çok bekletmiyor hakim velayet ise çocuğun yaşı ve iki tarafın yaşam koşulları göz önünde bulundurularak çocuk anne veya babada kalıyor eğer akılbaliğ ise yani erişkinse ona sorularak nerede kalmak istediği belirlenir.
Her taraf içinde zorlu olan süreç adliyeye gidip çiftlerin anlaşmalı protokolü ile verdikleri dilekçe ile işleme sokulur duruşma günü son kez taraflar dinlenir daha sonra hakim her halükarda 15 gün son süreyi tanımlar Yeniden şans tanır 15 gün sonra hala fikirler değişmedi ise gidip boşanma kağıdınızı imzalayıp sancılı süreci sonlandırmış olursunuz.
Birçok adli hukuksal vakalar da yaşandığı üzere gibi boşanma mahkemelerinde de dilekçe önem en önemli husustur. Dilekçe, tüm ayrıntıları ile yazılmalı eksik bırakılmadan yazılmalı ve beklentileriniz anlamlı ve net olmalıdır. Boşanma dilekçesinde bir takım eksiklikler olduğuna kanaat getirildiği takdirde, davanız zaman kaybına daha da kötüsü hak alamamaya neden olacak durumların ortaya çıkmasına sebep olur. Bu nedenle Hukuk Mahkemeleri kanununda hukuk davalarına ilişkin dilekçede olması gereken maddelerin neler olduğuna maddeler halinde paylaşmanın faydalı olacağı konusunda hem fikiriz.
- Dayanılan hukuki sebepler
Açık bir şekilde talep sonucu
Davacının, varsa kanuni temsilcisinin veya vekilinin imzası. - Dava konusu değeri.
Davacının iddiasının dayanağı olan bütün vakıaların sıra numarası altında açık özetleri.
İddia edilen bir vakıanın hangi delillerle ispat edileceği. - Mahkemenin adı,
Davacı ile davalının adı, soyadı ve adresleri
Davacının Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası.
Varsa tarafların kanuni temsilcisi ve vekillerinin adı, soyadı ve adresleri
Sancılı bu süreci en az hasarla atlatmanızı temenni eder ve psikolojik olarak negatif etki alanınızı en az hasarla kapatmanız için Profesyonel bir uzman size ışık tutacak bir rehberden yardım almanızda fayda var.
Boşanma Süresince Yaşayacağınız evreler.
1-Boşanmadan hemen önce ki düşünme dönemi: Çiftlerde birbirlerini anlamama ve yabancılık hissi başlar. İlişkide mutsuzluk ve bu olgunun fark edilmesiyle kaygı, üzüntü, korku, kaos, yetememek ile oluşan duygular, boşluk hissi ve suçluluk duyguları oluşur. Eşler birbirleriyle sürekli tartışırlar,evden uzaklaşırlar veya yüzleşmeye çalışırlar, terapi arayışına girebilirler. Birbirlerine karşı fiziksel ve duygusal olarak içe kapanma ve çelişkili duygular yaşarlar.
2- Boşanma evresi Mahkeme süreci: İki taraftan birinde veya her ikisinde tükenmişlik sendromu veya depresyon bulgularına rastlanabilir. , Kızgınlık, çaresizlik ümitsizlik duygularına paralel olarak karşı tarafla pazarlık yapma, kavga, tehdit, inkâr, intihar girişimi, yas tutma gibi davranışlar gözlemlenir. Ardından gelen yoğun öfke sonrası fiziksel olarak ayrılarak kanuni işlemler başlatılır. Bu süreçte iki tarafta çelik zırhını kuşanmış karşı tarafa neler yapabileceğini hesaplar Maddi yönden düzenlemeler başlar ev veya araba paylaşımı yapılır ve varsa çocuklarla ilgili velayet süreci başlar.
3-Boşanma Süreci ve sonrası yaşananlar: Bu dönemde boşanma davası bir sonuca bağlanır. Yeni çevre ve dost arayışına girilir, yeni meraklar ve yeni etkinliklerde roller alınır. Varsa çocuklar için yaşam günlük bir sıraya sokulur . Yavaş yavaş durumu olduğu gibi kabul etme, yeni bir kimlik oluşması, kendine güvenme ve duygusal boşanmayı tamamlama, kendinden emin olma, bağımsızlık ve bireysellik duygularının yükselmesi ile birlikte yeni partner veya sevgi nesnesi arama dönemi başlar. Çocukların durumlarına alışmaları ve kabullenmeleriyle birlikte yeni hayatlarına alışır.
İnsan her daim Başarı merdivenlerini koşarak çıkamıyor tökezlediğiniz anda yanınızda kimseyi bulamama şansınız da çok yüksek her daim kendi ayaklarınızın üzerinde sağlam ve profesyonelce durabilirseniz bu tarz süreçleri atlatmanız daha kolay olacaktır. Ne olursa olsun derinden etkileneceğiniz olaylar elbetteki yaşanacak ancak her iki tarafında varsa çocuklarını göz önünde bulundurarak bu olaylardan en az seviyede etkilenmesi için çaba sarfetmeniz sizin yararınıza olacaktır.
Boşanma sürecinde kaliteli ve başarılı bir boşanma avukatı ile irtibata geçmeniz sürecin hızlanması için daha etkili olacaktır.