Kadınların hayatları boyunca karşılaşabilecekleri kadın hastalıkları aşağıdaki gibidir:
Vaginitis – Vulvitis
Dış genital organ ile vagen bölgesinin inflamasyonuna bağlı oluşan kötü kokulu akıntı, kaşıntı ve ağrı şikayeti ile kendini gösteren hastalıktır. Mantar, bakteri ve hormonal değişiklikler bu hastalığa neden olur.
Dismenore ( Ağrılı Adet Görme)
Adet dönemi öncesi başlayıp, adetin başlaması ile geçen karın ve kasık ağrısıdır. Ergenlik dönemindeki genç kızlarda sık görülmektedir ve az da olsa ileri yaşlarda ortaya çıkabilir. Ağrılı adet görmenin sebepleri; miyomlar, adezyonlar ve endometriozislerdir.
Premenstrüel Sendrom (PMS)
Adet döneminin ikinci yarısında ortaya çıkan bir durumdur. Alt karında şişkinlik, kabızlık, adet öncesinde başlayan ishal, iştah artışı, yorgunluk, duygusal tutarsızlık depresyon, sıcak basmaları, gece terlemeleri gibi belirtileri vardır. Bu bulgular adet bitiminde kaybolur ve iki hafta aradan sonra tekrar başlar.
Over Kistleri
Yumurtalıklarda gelişen, içi sıvı veya doku içerikli olabilen ve kese tarzındaki yapılardır. Çoğu kez bulgu vermeyip muayenelerde teşhis edilseler de bazen kasık ağrısı, anormal adet düzeni, ara kanama, sık idrara gitme isteği gibi belirtileri olabilir.
Polikistik Over Sendromu
Hormonal bozukluklar sonucunda, düzensiz veya hiç adet görememe belirtileri olan genetik bir hastalıktır. Yüzde ve vücutta erkek tipi kıllanma, erkek tipi saç dökülmesi, akne, şeker metabolizması bozukluğu ve obezite gibi belirtileri bardır. İleri yaşlarda kalp hastalıkları, diyabet ve hipertansiyona sebebiyet veren bir hastalıktır.
HPV Enfeksiyonu
HPV enfeksiyonu, bir grup virüs tipi, genital bölgede siğile; bir grubu ise rahim ağzı kanserine neden olabilmektedir. Herhangi bir şikayeti olmayan kadınlar yılda 1 kez düzenli olarak ultrason eşliğinde jinekolojik muayene olmalıdır. 30 yaşından sonra her kadın en az bir defa smear testi ile birlikte HPV testi yaptırması gerekir.