Hukuk bölümü kulağa zor gibi gelse de çalıştığınızda yapamayacağınız bir şey yoktur, ÖSYM’nin açıklamış olduğu 2020 ÖSYS Kılavuzuna göre TM-3 puan türüne göre öğrenci alımı yapmaktaydı. Ancak yeni sistem YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı)’ye göre bu sene Eşit Ağırlık (EA) puan türüne göre Hukuk bölümüne öğrenci alımı yapılmaya başlandı. 2017 yılındaki Hukuk başarı sıralamasına üstünkörü bakacak olursak Galatasaray Üniversitesi 127, Ankara Üniversitesi 5.421, İstanbul Üniversitesi 6.677, Hacettepe Üniversitesi 7.722, Marmara Üniversitesi 10.444, Dokuz Eylül Üniversitesi 14.509, Uludağ Üniversitesi ise 18.382 ile puan sistemini kapatmıştır. İstanbul ve Marmara gibi bazı üniversitelerde ikinci öğretimde sıralama daha düşük olarak görülmektedir. Kısacası, iyi bir üniversitede Hukuk okumak istiyorsanız ilk 20.000’e girmeyi hedeflemeniz gerekmektedir.
Bu sıralamalar 2017 yılındaki sisteme ait olduğundan, sadece bu sıralamalara göre tercih yapmak elbette doğru olmaz. Yeni sistemde PDR ve İktisat gibi farklı puan türünde olan bölümlerin hepsi Hukuk ile birlikte EA puan türünde toplandığı için bu durum sıralamaları etkileyecek ve sıralamalar düşecektir. Ancak ne kadar düşeceği kesin olarak bilinmemektedir. İnternette veya sosyal medyada karşılaştığınız, doğruluğu belli olmayan bilgilerle seçim yapmak oldukça yanlıştır rehber öğretmenleriniz ile birlikte tercih yapmanız en iyi tercih olacaktır. Şunu da eklemek gerekir ki Hukuk sıralamaları yıllara göre çok fazla artış veya düşüş göstermemiş, çok oynamaya uğramamıştır
Hukuk Fakültesinde Okutulan Dersler hangileridir
4 yıllık bir lisans programı olan Hukuk bölümünde görülen dersler hangileridir ? Bu bölümde hukuk fakülteleri eğitimlerinde olup yasa metinlerini öğrenme ve yorumlama, temel yasaları kavrama konularında donanım kazandırmayı hedeflemektedir. Hukuk bölümünde Hukuk Başlangıcı, Hukuk Sosyolojisi, Roma Hukuku, Medeni Hukuk, Ceza Hukuku, Hukuk Mahkemeleri gibi dersler okutulmaktadır. Hukuk fakültesinde okutulan dersler genel olarak bu şekilde olmaktadır. Ayrıca öğrenciler ilgi alanlarına göre çeşitli seçmeli dersler de bulunmaktadır. Çeşitli etkinlik ve araç gereçler yerine dersler genelde ezbere dayalıdır
Hukuk İçin Gerekli Özellikler hangileridir ?
Hukuk bölümünü tercih edecek bu bölümde okuyacak öğrencilerin yasa metinlerini yorumlaya bilmeleri adına okuma, okuduğunu anlama ve analiz etme becerilerinin kuvvetli olması oldukça önemlidir. Hukuk için gerekli özellikler arasında en başta bu gelmektedir. Pek çok kişinin sandığı üzere burada öne çıkan özellik ezberleme yeteneği değil akıl ve mantık ile yorumlama yeteneğine sahip olmaktır. Yasa metinlerini doğru biçimde uygulayabilmek için bu alandaki insanların çok okuyarak kendilerini geliştirmeleri de oldukça önemlidir
Hukuk Mezunları Ne Yapabilir?
Hukuk bölümünden mezun olan öğrenciler bildiği üzere bir yıllık stajın ardından kamu kurumları veya özel kurumlarda avukat olarak görev yapabilirler. Bunun yanı sıra kendilerine ait bir avukatlık bürosu açabilmektedirler veya bir avukatın yanında görev alabilirler Savcı veya hakim olarak görev yapmak isteyen Hukuk mezunları ise yazılı sınavı ve mülakat sınavını geçip iki yıl stajın ardından görev alabilirler.
Hukuk mezunları ne iş yapar diye düşünüyorsanız, yasa metinlerini uygulamaya yönelik mesleklerin öğrencileri beklediğini görmekteyiz. İş imkanları elverişli, kazancı ve prestiji yüksek olan bu bölümü yalnızca bu özelliklerinden dolayı değil tabi ki, kendinize uygun olduğunu ve bu alanla başarılı olabileceğinizi düşünüyorsanız tercih edin aksine size yük olacak ve hayatınıza mal olacak bu alanda yapabileceğinizin en iyisi olmak için çaba göstermeyi de ayrıca unutmayın tanınan bu işi en iyi yapan hatta Bursa ceza avukatı denildiğinde akla gelen Elif Çavuşoğlu kişisel web sitesine bakarak fikir sahibi olabilirsiniz.
Gelelim en merak edilen bir diğer soruya Hukuk Mezunları Ne Kadar Maaş Almaktadır ?
Hukuk mezunları ne kadar maaş alır konusu öğrenciler tarafından en çok merak edilen şeylerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır 2018 Temmuz ayı zamlarına göre devlet memuru olarak çalışan avukatların maaşı (en yüksek) 4.962 TL’dir. Adaylık sürecindeki hakim ve savcıların maaşları 5.292 TL, en düşük derecedeki hakim ve savcıların maaşları ise 7.755 TL’olarak belirlenmiştir. Özel kurumlarda çalışan avukat maaşları değişiklik göstermekle beraber yeni başlayan biri için ortalama 4.000 TL civarı dolarak gösterilmektedir.
Onlarca Meslek grubu var İnşaat Mühendislik Doktorluk Öğretmenlik Avukatlık bunlar saygın olarak bilinen ve herkes tarafından tercih edilmek istenen meslek grupları ama hayatımızın her anında her mesleğe ihtiyacımız var hamal çöpçü kağıt toplayan amele diye nitelendirilen evden eve nakliyat çalışanı insanlar ki günümüzde lojistik çok ciddi bir iş öyle değil mi siz siz olun gönlünüzden geçen işin yapın alengirli işlere tezgah ve benzeri işler yapmadan kendiniz olun ve en önemlisi sevin hayal edin ve hayata geçirin gerisi gelir.