Barış Manço Müzesi

Barış Manço Müzesi
Barış Manço Müzesi

Barış Manço Müzesi denildiği zaman ilk akla Moda gelir. Kadıköy’ün en popüler yeri olan Moda Barış Manço’nun evinin olduğu yerdir. Ölümünün üzerinden çok uzun yıllar geçmesine rağmen sevenlerinin onu hala unutmayıp, her fırsat buldukça evini ziyaret etmektedirler. Müze Barış Manço’nun sevenleriyle dolup taşmaktadır.

1999 yılında hayatını kaybeden Manço, ailesi tarafından Kadıköy Belediyesi ve Türk Halk Bankası’nın ortak çalışması ile müzeye dönüştürülmüştür. Müzeye dönüştürülme çalışmalarından sonra 2010 yıılında kapıları ziyaretçilere açılmıştır.  Köşkün 3 katında ki yaşam alanları ve  bodrum tamamen Barış Manço’nun eşyaları mevcut.

Binanın ilk kısmında salon, yemek odası ve kıyafet bulunmakta. Salona girdiğinizde Barış Manço’nun heykeli ve yanında Steinway B2010 kuyruklu piyanosunu görüyorsunuz. Bunun yanı sıra  Manço’nun ödülleri ve  dünyanın pek çok yerinden topladığı cam eşya koleksiyonu sergilenmekte. Yemek odasına geldiğinizde ihtişamlı bir avize göz kamaştırıyor. 90 kilo ağırlığındaki Fransız yapımı bu görkemli avize yemek odasını aydınlatmakta. Aynen salonda olduğu gibi yemek odasında da ödüller ve cam mine işlemeli likör takımlarını görüyorsunuz.  Bunların dışında odada en çok ilgi çeken Napolyon tarzı dolap ve İngiliz yapımı masa dikkat çekiyor.

Bir üst kata çıktığınızda Barış Manço’nun  eşyaları ile dolu olan yatak odaları sizleri bekliyor. Köşkün  son katında ise Doğukan ve Batıkan Manço’nun odaları mevcut. Doğukan Manço’nun odası sanatçının Belçika Kraliyet Akademisi’nde eğitim aldığı yıllarda üzerinde çalıştığı grafik ve resim çalışmalarına sahiplik yapıyor. Batıkan Manço’nun odası ise “Adam Olacak Çocuk” teması ile döşenmiş ve programda kullanılan ekipmanlar buraya yerleştirilmiş. Adam Olacak Çocuk programını hatırlamayan yoktur sanırım. Bu odayı gezerken çok duygulanacağınıza eminim.

Girişin alt kısmı ise Şövalye ve arşiv olarak düzenlenmiş. Döneme ait eşyalar bulunan bodrumda ayrıca Belçika Kraliyet Ailesi tarafından Barış Manço’ya Şövalye ünvanı verilen resim yaparken kullandığı malzemeleri görebilirsiniz.

Köşkte ayrıca 2 bahçe bulunmakta. Biri yazlık bahçe burada plak şeklinde masalar ve nota şeklinde sandalyeler ilginizi çekecektir. Diğeri ise kışlık bahçe.

Müze haline getirilmiş köşke gitmek isterseniz, Kadıköy Moda’ya gelmeniz yeterli. Müze Kadıköy Rıhtıma yürüme mesafesinde. Vapur seferleri ile gelebileceğiniz gibi, otobüs, minibüs ve metro ile de rahat ulaşım sağlayabilirsiniz. Kendi aracınızla gelmek isterseniz, rahatlıkla otopark bulabilirsiniz.

Adres: Caferağa Mahallesi, Yusuf Kamil Paşa Sok. No:5, 34710 Kadıköy/İstanbul

Çalışma saatleri:

Salı 09:00–17:00
Çarşamba 09:00–17:00
Perşembe 09:00–17:00
Cuma 09:00–17:00
Cumartesi 09:00–17:00
Pazar 09:00–17:00dn
Telefon: (0216) 337 94 13
Müze pazartesi, resmi ve dini bayramlarda kapalıdır.