Anıtkabir Hakkında Bilgiler

anıtkabir hakkında bilgiler
anıtkabir hakkında bilgiler

Türkiye Cumhuriyet’inin kurucusu ve kurtarıcısı olan Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının ardından yapımına karar verilen mezarın inşa edileceği yer olarak üzerinde bir gözlem evinin ve frig kümülüsleri bulunan Anıttepe seçilmiştir. Yer tespitinin tamamlanmasıyla birlikte düzenlenen uluslararası yarışmaya Türkiye dışında Almanya, İtalya, Fransa  gibi Ülkelerden 47 proje katılmış olsa da milli değerlere, araziye uygunluğu daha iyi yansıtacağı için Dr. Ahmet Orhan Arda ve Dr. Emin Onat’ın ortak çalışması birinci olmaya layık görülmüştür.

Kümülüslerdeki kazı çalışmalarının tamamlanıp bulunan eserlerinde Anadolu Medeniyetleri Müzesine taşınmasının ardından projenin birinci kısım inşası 1944-1945 yıllarında gerçekleşmiş olmaktadır.

Toprak seviyesinin ayarlanması ve Aslanlı Yol’un istinat duvarının oluşturulduğu bu süreç 1945’te başlayıp, 1950’de sonlanarak ikinci kısım inşaatı bitmiştir. Mozole ile tören meydanının çevresindeki yardımcı binaların inşasını kapsayan 5 yıllık sürecin ardından gelen 3. ve 4. etapta yapının tüm kısımlarında süsleme çalışmaları devam etmiş. Tüm bu süreçler boyunca gerekli malzemeler, Anadolu’nun çeşitli yerlerinden Ankara’ya getirilmiştir. Yalnızca Tören Meydanı’nın giriş merdivenlerinin yakınında dalgalanan Türk bayrağının asıldığı 33,53 metre uzunluğundaki direk, o dönem Amerika’da ticari faaliyetlerini sürdüren Nazmi Cemal’in fabrikasında özel olarak yaptırılmıştır.

Anıtkabir, Pek çok insan tarafından Türk mimarlığında 1940-1950 yılları arasında benimsenen, ilgi verilen II. Ulusal Mimarlık Dönemi’nin en başarılı örneği olarak gösterilmektedir. Bu döneme damgasını vuran anıtsal yönün ağırlık kazanması, simetrik bina tasarımları ve kesme taş malzemelerinin kullanılması gibi bir çok özelliği, muhteşem anıt mezar bünyesinde barındırmaktadır.

Anıtkabir Giriş Ücreti

Anıtkabir’i ziyarete gelen kişilerden hiç bir ücret talep edilmemektedir. Hatta grup halinde bu yapıya gelmeyi planlıyorsanız hakkında daha detaylı bilgi edinmek için ücretsiz rehberliklerden de yararlanabilirsiniz. Bu hizmetten yararlanmak için Anıtkabir Komutanlığının protokol kısmı ile önceden temasa geçip rezervasyon yaptırmanız gerekmektedir. Ziyaret edenlere ayrıca sesli rehberlik hizmeti de verilmektedir. 6 dilde verilen çeviri ve rehberlik hizmetinden faydalanmak için Aslanlı yol girişindeki İstiklal Kulesinde yada müze girişinde bulunan gişeye başvurabilirsiniz. Hizmet bedeli olarak yetişkinlerden 4 tl alınmaktadır. Öğretmen, öğrenci ve sayısı 10 kişiden fazla olan gruplara sesli rehberlik kira ücreti 2 tl olmaktadır.