Ramazan Ayının Vazgeçilmezi Geleneksel Kukla Gösterileri

Geleneksel Kukla Gösterileri
Geleneksel Kukla Gösterileri

Kukla, çeşitli sahne gösterilerinde kullanılmak üzere yapılan ve insan eliyle hareket ettirilen nesne figür , insan ve hayvan biçiminde ya da soyut şekilde de olabilir. Gösteride kullanılmayan ve kuklacı tarafından oynatılmayan oyuncak bebek ve kurgulu oyuncak gibi otomatlar ise kukla diye geçmez.

Kuklalar iki ya da üç boyutlu olur  parmak uzunluğundakinden insan boyunu aşanlara, çok basit biçimlerden süslü ve gelişkin figürlere kadar çok çeşitli türleri vardır. Bir kuklayı birden çok kuklacı oynatabileceği gibi bunun tersi de geçerlidir. En yaygın türleri el kuklası, sopalı kukla, tezgâh altından yönetilen gölge kuklaları ve marionette de denen ipli kuklalardır. Bunlardan en büyük ustalığı gerektirdiği kabul edilen ipli kukla, kontrol çubuklarına bağlı ip ya da tellerle yukarıdan hareket ettirilir. Basit bir örneğinde ipler bacaklar, eller, omuzlar ve kulaklarla omurganın bitimi olmak üzere dokuz yerden iliştirilir; ipler çoğaltılarak daha ayrıntılı hareket olanağı sağlanır. Kuklacı ne tür kukla kullanırsa kullansın, fonla kansan giysiler giyerek ya da bir perde arkasına saklanarak gizli kalmaya çalışır. Bu özelliğiyle de kuklacılık tiyatro, pantomim ve dans gösterilerinden ayrılır.

Çocukların bayıldığı bu gösteriler gelişim göstermeleri açısından oldukça önemlidir. Sosyal gelişim ve motor becerileri hayal güçlerinin gelişimlerinde büyük rol oynar..